Sposób przygotowania:
Kopytka
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Tak przygotowana masę studzimy.
2. Po wystudzeniu do masy dodajemy 2 jajka, i mąkę pszenne. Ilość może nieco różnić się od podanej przeze mnie w składnikach, w zależności od wielkości ziemniaków. W każdym razie masa ziemniaczana powinna być dość pulchna, ale nie może przyklejać sie do rąk.
3. Z tak przygotowanej masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałeczek i kroimy ukośnie (\). kopytka powinny mieć długosć ok 2 cm.
4. Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie (od momentu wypłynięcia jeszcze ok 3 min) z dodatkiem oleju. Zapobiegnie do sklejaniu sie.
2. Po wystudzeniu do masy dodajemy 2 jajka, i mąkę pszenne. Ilość może nieco różnić się od podanej przeze mnie w składnikach, w zależności od wielkości ziemniaków. W każdym razie masa ziemniaczana powinna być dość pulchna, ale nie może przyklejać sie do rąk.
3. Z tak przygotowanej masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałeczek i kroimy ukośnie (\). kopytka powinny mieć długosć ok 2 cm.
4. Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie (od momentu wypłynięcia jeszcze ok 3 min) z dodatkiem oleju. Zapobiegnie do sklejaniu sie.