gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowane kopytka podaję z czerwoną kapustą na obiad.

Kopytka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka

 

Sposób przygotowania:

Kopytka
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie mielimy w maszynce do mięs lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajka i mąkę oraz szczyptę soli. Wyrabiamy na gładką masę. Masę wykładamy na stolnicę i formujemy podłużne wałki, które kroimy na kawałki po skosie. W garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody wrzucamy porcjami kluski i gotujemy chwilę jeszcze po wypłynięciu. Odcedzamy. Kopytka możemy podawać z sosem.
Kopytka
Zmielone ziemniaki przekładamy do miski i wbijamy jajka.
Kopytka
Do ziemniaków i jakek wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli.
Kopytka
Masę wykładamy na stolnicę i formujemy podłużne wałki, które kroimy na kawałki po skosie.
Kopytka
Do gotującej się wody wrzucamy porcjami kluski i gotujemy chwilę jeszcze po wypłynięciu.