celi1

celi1

Szef Kuchni
[Przepisów: 88]

Kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne na obiad. Coś w rodzaju klusek śląskich.

Kopytka

Składniki:

Kopytka

 

  • ugotowane wcześniej ziemniaki
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana i pszenna (w proporcjii 3:1, w zależności ile mamy ziemniaków to mąka
  • łyżeczka wegety
  • koperek suszony lub mrożony 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kopytka
Ziemniaki przecisnąć przez prasę, dodać jajko, mąki, wegetę i koperek. Składniki dokładnie zagnieść na jednolitą kulę ciasta. Brać kawałki ciasta i rolować na desce długie rolki ciasta, lekko spłaszczyć ręką i kroić na kawałki. Ugotować ale nie za długo ok. 5 min. Najlepiej podawać z sosem serowo- śmietankowym, lub cebulowym.