Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kopytka to szybkie i łatwe danie:)

Kopytka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka

 

Sposób przygotowania:

Kopytka
Ugotowane ziemniaki przeciśnij  przez praskę, ugniataj, podziel na 4 części i do 1/4 części wsyp mąkę ( u mnie wyszło 10 czubatych łyżek), dodaj jajko - wyrabiaj ciasto. Podziel na części  zrób "węża" i krój na około 4cm kawałkiGotuj w osolonym wrzątku ( ja dodaję łyżkę oleju do wody, co zapobiega sklejaniu się kopytek) Czas gotowania to około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Gdy zostaną Ci kopytak - z powodzeniem możesz je odsmażyc!
Kopytka
kroimy ciasto na kopytka
Kopytka
Gotujemy kopytka w osolonym wrzątku