jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Kopytka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka to dobry pomysł na obiad.

Kopytka

Składniki:

Kopytka

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na parze z odrobiną soli. Ziemniaki dobrze ostudzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. W misce połączyć ze sobą ziemniaki, jajko, mąkę i sól. Ciasto wyrobić dość szybko. Im dłużej będzie wyrabiane ciasto tym więcej mąki będzie trzeba dodać. Z gotowego ciasta uformować wałek, spłaszczyć z góry, odcinać po skosie kluski. Kluski wrzucać do wrzątku, po chwili zamieszać. Kiedy kluski wypłyną gotować je około 2-3minut.