ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Kopytka 11

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kopytka dosyć popularne w polsce w italii występuje o wiele mniejszej postaci i jedzą na słodko lub z sosem pomidorowym

Kopytka 11 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kopytka 11

 

Sposób przygotowania:

Kopytka 11
Umyj i ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, odlej je i obieramy ze skórki. Gdy przestygną, przeciśnij przez prasownicę, przełóż do miski zrób dodaj oliwę z oliwek w środku zrób dołek i wbij jajka następnie dodaj mąkę oraz szczyptę soli i szczyptę sody oczyszczonej. Zagniecie dobrze ciasto aż będzie jednolite bez żadnych grudek. Przekładamy na stolnicę i dzielimy na części (z mniejszych części ciasta wygodniej jest formować kopytka). Z każdej części ciasta utoczymy wałeczki, nożem pokrój na ukośne kopytka. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gdy wypłyną na wierzch, gotujemy je mieszając około 2-3 minuty. Kopyta można podawać z roztopionym tłuszczem i cebulką pieczoną jak również z różnego rodzajami sosów grzybowymi mięsnymi itp. Życzę smacznego :)
Kopytka 11
ugotowane ziemniaki przepuść przez prasownicę
Kopytka 11
ugniecione ciasto formuj w wałeczki i potnij ukośnie nożem
Kopytka 11
gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na górę