Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Kopytka czyli leniwe pierogi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podstawowy przepis na kopytka czyli leniwe pierogi . Można je podawać polane sosem grzybowym oraz ze skwarkami.

Kopytka czyli leniwe pierogi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka czyli leniwe pierogi

 

Sposób przygotowania:

Kopytka czyli leniwe pierogi
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, potłuc i ostudzić. Wodę nastawić dodać 1 łyżkę soli i 2-3 łyżki oleju. Ostygnięte potłuc ponownie lub zmielić. Do ziemniaków dodać jajko , mąkę i zagnieść ciasto . Gdy będzie lepiące dosypać mąkę. Ciasto podzielić na 4-5 części . Każdą część uformować w cienki wałek i pokroić go na części 2-3 cm . Kopytka wrzucić do gotującej się wody i gdy wypłyną gotować 5 minut. Następnie odcedzić i omaścić roztopionym masłem, podawać ze skwarkami lub sosem grzybowym.
Kopytka czyli leniwe pierogi
Do ziemniaków dodać jajko , mąkę i zagnieść ciasto .
Kopytka czyli leniwe pierogi
Ciasto zagnieść i podzielić na 4-5 części
Kopytka czyli leniwe pierogi
Każdą część uformować w cienki wałek i pokroić go na części 2-3 cm .
Kopytka czyli leniwe pierogi
Kopytka wrzucić do gotującej się wody i gdy wypłyną gotować 5 minut