szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

leniwe pierogi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

leniwe pierogi na słodko, doskonałe na każdy posiłek dnia

leniwe pierogi

Składniki:

leniwe pierogi

 

  • na porcję:
  • 250 gram twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • około 80 gram mąki
  • sól
  • pół małego pojemniczka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

leniwe pierogi
żółtko oddzielamy od białka.żółtko ucieramy z twarogiem na gładką masę(nie jest wskazane użyć całego żółtka). Białko ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy do ciasta,wraz z mąką.Ucieramy masę, tak by się nie kleiła do ręki.Uważając jednak by sera było dosyć dużo, a mąki tyle aby ciasto się utarło,nie klejąc do rąk. Robimy wałeczek z ciasta o szerokości mniej więcej 3cm, grubości 3 mm, kroimy w romby. Do wrzącej wody, około 3l, osolonej, wrzucamy delikatnie pierogi. Po wypłynięciu na wierz, gotujemy je przez 2 minuty. Wyjmujemy cedzakiem z garnka,polewamy jogurtem naturalnym,połączonym z cukrem. Smacznego!