WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kopytka na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka tradycyjne ziemniaczane zrobione na słodko z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru. Idealne dla dzieci.

Kopytka na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka na słodko

 

Sposób przygotowania:

Kopytka na słodko

ETAP 1:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki (najlepiej ugotowane poprzedniego dnia) zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych ziemniaków wbić jajko, wsypać mąkę pszenną tortową, cukier waniliowy i cukier puder. Zagnieść wszystko na jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką żeby się nie kleiło.

Ciasto uformować w wałek i pokroić na kilka plastrów. Każdy kawałek ciasta uformować w długi cienki wałeczek i pokroić na kluseczki. W garnku zagotować wodę i wrzucić kluski.

Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakowa na półmisek.

Kopytka na słodko
Kopytka w trakcie gotowania w garnku w wodzie
Kopytka na słodko
Surowe kopytka wrzucone do gotującej się wody
Kopytka na słodko
Pokrojone kopytka ułożone na drewnianej desce oprószonej mąką
Kopytka na słodko
Zagniecione ciasto na słodkie kopytka przed pokrojeniem