Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kopytka podsmażane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kopytka można podawać zarówno podsmażone, jak i z sosem mięsnym. W każdej postaci smakują.

Kopytka podsmażane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka podsmażane

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka podsmażane
Ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Dodać jajko, sól, obie mąki. Wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, dodać do niej sól i olej. Z ciasta ziemniaczanego odrywać kawałki, formować wałek, delikatnie go przyklepać i ciąć kluski a la kopytka. Kopytka wrzucać na gotującą się wodę, gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na sitku, żeby odsączyły się z wody. Podsmażać na tłuszczu.
Kopytka podsmażane
Kopytka, kopytka podsmażane
Kopytka podsmażane
Kopytka, kopytka podsmażane