pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kopytka smażone z boczusiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

co do ilości ziemniaków i mąki trzeba być elastycznym. Dużo zależy od rodzaju ziemniaków, także mąki dodajemy tak aby ciasto było elastyczne

Kopytka smażone z boczusiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka smażone z boczusiem

 

Sposób przygotowania:

Kopytka smażone z boczusiem
Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na suchą patelnię, solimy i prażymy na małym ogniu na kilkanaście minut do całkowitego wytopienia tłuszczu. Usmażony boczek przekładamy do miseczki pozostawiając tłuszcz na patelni. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy i dokładnie tłuczemy. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Ugniatamy ciasto przez kilkanaście minut. Ciasto powinno być sprężyste, w razie potrzeby można dodać więcej mąki. Ugniecione ciasto dzielimy na 2 i formujemy wałek. Następnie zdecydowanym ruchem noża kroimy kopytka długości 2 cm. Tak przygotowane kopytka wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do miękkości kilka minut do miękkości. Ugotowane odcedzam, skrapiam olejem (aby się nie skleiły) i odstawiam do wystygnięcia. Zimne wrzucam na tłuszcz pozostały na patelni. Na dużym ogniu rumienię pod koniec smażenia dodając boczek. Kopytka podaję prosto z patelni polane boczkiem i tłuszczykiem. Smacznego.
Kopytka smażone z boczusiem
Boczek pokrojony w drobną kosteczkę praże na patelni
Kopytka smażone z boczusiem
Ugotowane ziemniaki mieszam z mąką pszenną
Kopytka smażone z boczusiem
WYrobione ciasto formuję w wałki i kroję na kawałki
Kopytka smażone z boczusiem
Kopytka gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie

Tagi:

kopytka kluski