przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Kopytka wg przejs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjne kopytka z kiełbaską

Kopytka wg przejs Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka wg przejs

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka wg przejs
Ziemniaki musimy najpierw ugotować, potem zmielić lub przepuścić przez praskę. Kiedy będą całkiem zimne łączymy je z jajem i mąką, solimy i dokładnie wyrabiamy.Dzielimy cisto na częsci. Każdą z nich formujemy na kształt wałeczka nieco grubszego niż palec.Wałeczki kroimy w niezbyt duże, skośne kluseczki. Zagotowujemy wodę w garnku, solimy ją. Wrzucamy kopytka do wrzątku. Gotujemy je około 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące, polane świeżo stopioną słoninką, lub z podsmażoną cebulką, ewentualnie kiełbaską .;
Kopytka wg przejs
ja tym razem postawiłam na podsmażona kiełbaskę..
Kopytka wg przejs
Ciasto na kopytka wyrabia się starannie

Tagi:

kopytka kluski