szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kopytka wg szpileczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To moje pierwsze w życiu kopytka, dlatego wyszły trochę niekształte, ale smaczne.

Kopytka wg szpileczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka wg szpileczki

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka wg szpileczki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Najlepiej wykorzystać ziemniaki z ugotowane dzień wcześniej. Gdy ziemniaki wystygną przepuszczamy przez praskę lub maszynkę. Do ziemniaków dodajemy jajko, szczyptę soli i mąkę, zostawiając jej trochę na podsypanie stolnicy. Z podanych składników zagnieść ciasto, które dzielimy na kawałki. Podsypujemy stolnicę mąką i formujemy z ciasta wałeczki, które ukośnie kroimy tworząc kopytka. Kopytka wrzucamy do garnka z posolonym lekko wrzątkiem i gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Kopytka wg szpileczki
Z ziemniaków mąki i jajka zagniatamy ciasto
Kopytka wg szpileczki
Z ciasta formujemy wałeczki które kroimy na mniejsze częsci
Kopytka wg szpileczki
Wałeczki kroimy na ukos na małe częsci
Kopytka wg szpileczki
Gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.