eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kurczak Eli zapiekany z czerwonym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam obsmażone ćwiartki kurczaka zapieczone z ryżem w sosie pomidorowym. Danie jest smaczniejsze niż wygląda.

Kurczak Eli zapiekany z czerwonym ryżem

Składniki:

Kurczak Eli zapiekany z czerwonym ryżem

mięso

pozostałe składniki

sos

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego - 190 g
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • papryka ostra do smaku
  • sól do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • 1.5 litra wody

Sposób przygotowania:

Kurczak Eli zapiekany z czerwonym ryżem

przygotowanie składników

Kurczak Eli zapiekany z czerwonym ryżem
Cebule pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. przygotować koncentrat.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Przygotować koncentrat pomidorowy.

przygotowanie kurczaka

Kurczak Eli zapiekany z czerwonym ryżem
Kurczaka natrzeć ziołami prowansalskimi i czosnkiem.

Ćwiartki kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć pałki od udek i ponacinać. Wymieszać zioła prowansalskie z czosnkiem granulowanym i natrzeć kurczaka.

przygotowanie kurczaka cd

Kurczak Eli zapiekany z czerwonym ryżem
Obsmażyć kurczaka z obu stron na rozgrzanym oleju.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka z obu stron i wyjąć.

przygotowanie potrawy

Kurczak Eli zapiekany z czerwonym ryżem
Cebulę z czosnkiem usmażyć na tłuszczu z kurczaka.

Na tłuszczu z kurczaka usmażyć cebulę z czosnkiem.

przygotowanie potrawy cd

Kurczak Eli zapiekany z czerwonym ryżem

Przygotować wodę, dodać koncentrat pomidorowy, obie papryki, sól, czosnek i wymieszać.

przygotowanie potrawy cd

Kurczak Eli zapiekany z czerwonym ryżem

Do dużej blachy do zapiekania wsypać ryż i dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem.

przygotowanie potrawy cd

Kurczak Eli zapiekany z czerwonym ryżem

Ryż zalać przygotowanym sosem.

przygotowanie potrawy cd

Kurczak Eli zapiekany z czerwonym ryżem

Na ryżu ułożyć kurczaka. Blachę przykryć szczelnie folią aluminiową. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół. Zapiekać 60 minut, zdjąć folię i piec jeszcze około 15 minut.

Smacznego!