Sposób przygotowania:
Kurczak Eli zapiekany z czerwonym ryżemprzygotowanie składników
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Przygotować koncentrat pomidorowy.
przygotowanie kurczaka
Ćwiartki kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć pałki od udek i ponacinać. Wymieszać zioła prowansalskie z czosnkiem granulowanym i natrzeć kurczaka.
przygotowanie kurczaka cd
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka z obu stron i wyjąć.
przygotowanie potrawy
Na tłuszczu z kurczaka usmażyć cebulę z czosnkiem.
przygotowanie potrawy cd
Przygotować wodę, dodać koncentrat pomidorowy, obie papryki, sól, czosnek i wymieszać.
przygotowanie potrawy cd
Do dużej blachy do zapiekania wsypać ryż i dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem.
przygotowanie potrawy cd
Ryż zalać przygotowanym sosem.
przygotowanie potrawy cd
Na ryżu ułożyć kurczaka. Blachę przykryć szczelnie folią aluminiową. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół. Zapiekać 60 minut, zdjąć folię i piec jeszcze około 15 minut.
Smacznego!