WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kopytka z mąki owsianej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków zrobione z mąką owsianą zamiast zwykłej pszennej. Delikatne i smaczne.

Kopytka z mąki owsianej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z mąki owsianej

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z mąki owsianej

ETAP 1:

Ziemniaki ugotowane i wystudzone (najlepiej z poprzedniego dnia) zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.

Do zmielonych ziemniaków wbić jajko, wsypać szczyptę soli i szklankę mąki. Zacząć zagniatać.

Jeśli ciasto się klei podsypywać resztą mąki. Ciasto wyrobione uformować w zgrabny kawałek i podzielić na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek formować w długi cienki wałeczek i kroić go w ukośne kluseczki. Kluski wrzucić na gotujący się i osolony wrzątek.

Poczekać aż wypłyną i gotować ok. 3-4 minuty. Wyłowić na półmisek.

Kopytka z mąki owsianej
Kopytka po ugotowaniu wyłożone na półmisek
Kopytka z mąki owsianej
Kopytka w trakcie gotowania w osolonej wodzie
Kopytka z mąki owsianej
Kluseczki pokrojone ułożone na obsypanej mąką desce
Kopytka z mąki owsianej
Zagniecione ciasto na kopytka ziemniaczano - owsiane