Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ostre udka kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane udka smakują rewelacyjnie i przypadną do gustu nie tylko zwolennikom pikantnych smaków, ponieważ można przygotować ich łagodniejszą wersję. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste oraz posiada zarumienioną skórkę.

Ostre udka kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej

Składniki:

Ostre udka kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej

 

  • 8 podudzi z kurczaka

Marynata:

Sposób przygotowania:

Ostre udka kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej

Marynata:

Ostre udka kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej
Marynatę można doprawić solą według własnego gustu.

Składniki marynaty należy dokładnie połączyć.

Marynowanie:

Ostre udka kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej
Zamarynowanego kurczaka najlepiej odstawić do lodówki na całą noc.

Udka z kurczaka należy umyć i osuszyć, a następnie dokładnie pokryć marynatą.

Całość wstawić do lodówki minimum na 2-3 godziny, ale najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Ostre udka kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej
Kurczaka piec przykrytego folią aluminiową.

Kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą marynatą i przykryć folią aluminiową.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 60-90 minut w temperaturze 180 stopni.

W trakcie pieczenia mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec usuną folię, aby skórka zrobiła się lekko złocista.