Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kopytka z masełkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne, proste w przygotowaniu kluseczki zasmakują nie tylko dzieciom. Często podaję je polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Kopytka z masełkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z masełkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z masełkiem
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, dodać łyżkę soli. Gotować do miękkości. Odcedzić, przestudzić. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać surowe jajko. Dodać mąkę (ilość mąki podana przypuszczalnie, dajemy tyle, ile ziemniaki przyjmą). Wyrobić ciasto (ma się nie kleić do rąk). Uformować wałeczki. Literatką ciąć na mniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę, posolić, dodać łyżkę oleju. Do gotującej wody wrzucić kluski. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić, przelać zimną wodą. Masło roztopić. Kluseczki przełożyć na talerz, polać roztopionym masłem. Można również posypać cukrem.
Kopytka z masełkiem
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa.
Kopytka z masełkiem
Do zmielonych ziemniaków dodać jajko i mąkę.
Kopytka z masełkiem
Z ziemniaków mąki i jaja wyrobić ciasto.
Kopytka z masełkiem
Uformowane niewielkie kluseczki ugotować.