Sposób przygotowania:
Kopytka z mozzarelląETAP 1:
Ugotowane, wystudzone i zmielone ziemniaki włożyć do dużej miski. Dodać zmieloną w maszynce do mięsa odcedzoną z zalewy mozzarellę. Wsypać mąkę i ok. 0,5 łyżeczki soli. Wbić jajko i zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki.
Gotowe ciasto uformować w kulę lub wałek i pokroić na kilka grubszych plastrów. Każdy plaster ciasta formować w długi wąski wałeczek i kroić go nożem na ukośne kluseczki. Kluski odkładać na drewnianą stolnicę lub deskę do krojenia podsypaną mąką.
W dużym garnku zagotować kilka litrów wody, osolić i wrzucić kopytka. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.