WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kopytka z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kopytka ziemniaczane w nieco odświeżonej wersji bo z nietypowym dodatkiem sera mozzarella w kulce.

Kopytka z mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z mozzarellą

ETAP 1:

Ugotowane, wystudzone i zmielone ziemniaki włożyć do dużej miski. Dodać zmieloną w maszynce do mięsa odcedzoną z zalewy mozzarellę. Wsypać mąkę i ok. 0,5 łyżeczki soli. Wbić jajko i zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki.

Gotowe ciasto uformować w kulę lub wałek i pokroić na kilka grubszych plastrów. Każdy plaster ciasta formować w długi wąski wałeczek i kroić go nożem na ukośne kluseczki. Kluski odkładać na drewnianą stolnicę lub deskę do krojenia podsypaną mąką.

W dużym garnku zagotować kilka litrów wody, osolić i wrzucić kopytka. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

Kopytka z mozzarellą
Kopytka z mozzarellą w trakcie gotowania w garnku
Kopytka z mozzarellą
Pokrojone kopytka ułożone na desce do krojenia
Kopytka z mozzarellą
Zagniecione ciasto ziemniaczane z mozzarellą na kopytka
Kopytka z mozzarellą
Zmielone ziemniaki i ser mozzarella przed dodaniem pozostałych składników ciasta