Sposób przygotowania:
kopytka z sosem
Ziemianki dokładnie myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Na posypaną mąką stolnicę wykładamy ziemniaki na płasko. Na ziemniaki wbijamy dwa całe jajka, dodajemy mąkę pszenną (dwie szklanki) i trzy duże łyżki mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto aż swobodnie odejdzie nam od dłoni. W trakcie wyrabiania posiłkujemy się podsypywaniem mąką. Kiedy ciasto jest już zwarte formujemy dwa duże rulony z ciasta i odcinamy mniejsze kawałki na kształt kopytek. Do wrzątku wlewamy odrobinę oliwy z oliwek aby kopytka nie posklejały się. Wrzucamy kopytka i po tym jak wypłyną już na wierch gotujemy przez ok. 3 minutki. Wyciągamy i podajemy z sosem najlepiej pieczeniowym albo pieczarkowym. Możemy też podawać kopytka ze skwarkami. Smacznego!