KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

kopytka z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka to danie podobne do klusek. Polecam jako dodatek do mięs lub danie solo :)

kopytka z sosem

Składniki:

kopytka z sosem

 

 

Sposób przygotowania:

kopytka z sosem
Ziemianki dokładnie myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Na posypaną mąką stolnicę wykładamy ziemniaki na płasko. Na ziemniaki wbijamy dwa całe jajka, dodajemy mąkę pszenną (dwie szklanki) i trzy duże łyżki mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto aż swobodnie odejdzie nam od dłoni. W trakcie wyrabiania posiłkujemy się podsypywaniem mąką. Kiedy ciasto jest już zwarte formujemy dwa duże rulony z ciasta i odcinamy mniejsze kawałki na kształt kopytek. Do wrzątku wlewamy odrobinę oliwy z oliwek aby kopytka nie posklejały się. Wrzucamy kopytka i po tym jak wypłyną już na wierch gotujemy przez ok. 3 minutki. Wyciągamy i podajemy z sosem najlepiej pieczeniowym albo pieczarkowym. Możemy też podawać kopytka ze skwarkami. Smacznego!

Tagi:

kopytka kluski