kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kopytka ze smażoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na kopytka ze smażoną cebulką, które możemy podać jako samodzielne danie. Polecam na bezmięsny obiad.

Kopytka ze smażoną cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka ze smażoną cebulką

 

  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki
  • duża szczypta soli
  • około 6 - 8 łyżek mąki do posypania
  • 4 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • woda do gotowania
  • sól do wody
  • olej do wody

Sposób przygotowania:

Kopytka ze smażoną cebulką
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Dodajemy jajko, przesianą mąkę, sól i zagniatamy ciasto na kopytka. Formujemy wałeczki i kroimy nożem na małe romby. Do wody dodajemy sól i olej, kopytka gotujemy przez około 4- 5 minut od wypłynięcia. Wkładamy do zimnej wody, a później przekładamy na cedzak.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kopytka podajemy z usmażoną cebulką.
Kopytka ze smażoną cebulką
Do miski wkładamy wszystkie składniki i zagniatamy.
Kopytka ze smażoną cebulką
Z zagniecionego ciasta robimy podłużne wałeczki.
Kopytka ze smażoną cebulką
Następnie tniemy ostrym nożem na małe kawałki.
Kopytka ze smażoną cebulką
Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną cebulę.