kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gulasz pieczony z łopatki z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pieczony gulasz z dodatkiem marchewki. Wystarczy tylko pokroić składniki i włożyć do piekarnika. Smakuje super i polecam na obiad.

Gulasz pieczony z łopatki z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz pieczony z łopatki z marchewką

Na gulasz :

  • 80 dag łopatki
  • 2 łyżeczki przyprawy myśliwskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • garść listków oregano
  • 2 marchewki
  • 1 cebula

Na sos :

Sposób przygotowania:

Gulasz pieczony z łopatki z marchewką
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w sporą kostkę i przekładamy do miski. Wsypujemy przyprawy.
Oregano myjemy i kroimy na drobno. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy i myjemy, kroimy w talarki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy na kawałki. Pokrojone oregano i czosnek dodajemy do mięsa i mieszamy.
Na dno brytfanki wkładamy pokrojoną marchew i cebulę, a następnie przyprawione mięso. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę. Połowę wody wlewamy do brytfanki i dodajemy przyprawy, zagotowujemy.
Mąkę wsypujemy do reszty wody i mieszamy, wlewamy do gulaszu i zagotowujemy.
Gulasz pieczony z łopatki z marchewką
Do pokrojonego w kostkę mięsa dodajemy przyprawy.
Gulasz pieczony z łopatki z marchewką
Następnie dodajemy pokrojony czosnek i oregano, mieszamy.
Gulasz pieczony z łopatki z marchewką
Pokrojoną marchew i cebulę układamy w bytfance
Gulasz pieczony z łopatki z marchewką
Na wierzch wkładamy przyprawione mięso i pieczemy.