Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka z pęczakiem i warzywamiEtap 1
Na początek przygotowujemy z podanych w przepisie składników marynatę i marynujemy mięso przynajmniej przez 2 godziny w chłodnym miejscu.
Etap 2
Pęczak myjemy, płuczemy pod bieżącą woda i wsypujemy do naczynia do zapiekania.
Etap 3
Następnie do kaszy dodajemy pokrojonego w paseczki pora i czarny pieprz, mieszamy. W miedzy czasie podsmażamy na rozgrzany oleju kurczaka - pierś, skórą do dołu.
Etap 4
Marchewkę kroimy w kosteczkę dodajemy do kaszy, podsmażoną pierś układamy na kaszy, dolewamy pozostała marynatę.
Etap 5
Do dania wlewamy bulion, dodajemy listki lubczyku, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około godzinę. Następnie ściągamy przykrycie i podnosimy temperaturę do 200 stopni i tak pieczemy jeszcze około 15 minut. (skórka z piersi kurczaka się zarumieni). podajemy posypane rzeżuchą.