renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Pierś z kurczaka z pęczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z kurczaka pieczona w pęczaku z porem i marchewką. Jest to pyszne danie jednogarnkowe, polecam.

Pierś z kurczaka z pęczakiem i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierś z kurczaka z pęczakiem i warzywami

 

  • 1 pierś z kurczaka z skórą tak około 700 g
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki pęczaku
  • pieprz do smaku
  • pół pora
  • 1 duża marchewka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • kilka listków lubczyku
  • rzeżucha
  • marynata:
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 1 dymka
  • 5 łyżek sosu słodko kwaśnego z chili
  • pół łyżeczki słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z pęczakiem i warzywami

Etap 1

Pierś z kurczaka z pęczakiem i warzywami
Pierś z kurczaka marynujemy w marynacie.

Na początek przygotowujemy z podanych w przepisie składników marynatę i marynujemy mięso przynajmniej przez 2 godziny w chłodnym miejscu.

Etap 2

Pierś z kurczaka z pęczakiem i warzywami
Kaszę pęczak należy najpierw dokładnie wypłukać.

Pęczak myjemy, płuczemy pod bieżącą woda i wsypujemy do naczynia do zapiekania.

Etap 3

Pierś z kurczaka z pęczakiem i warzywami
Pora myjemy dokładnie i następnie kroimy w paseczki.

Następnie do kaszy dodajemy pokrojonego w paseczki pora i czarny pieprz, mieszamy. W miedzy czasie podsmażamy na rozgrzany oleju kurczaka - pierś, skórą do dołu.

Etap 4

Pierś z kurczaka z pęczakiem i warzywami
Do kaszy dodajemy pokrojoną marchewkę i układamy podsmażoną na oleju pierś,

Marchewkę kroimy w kosteczkę dodajemy do kaszy, podsmażoną pierś układamy na kaszy, dolewamy pozostała marynatę.

Etap 5

Pierś z kurczaka z pęczakiem i warzywami
Po upieczeniu danie podajemy posypane rzeżuchą. Smacznego!

Do dania wlewamy bulion, dodajemy listki lubczyku, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około godzinę. Następnie ściągamy przykrycie i podnosimy temperaturę do 200 stopni i tak pieczemy jeszcze około 15 minut. (skórka z piersi kurczaka się zarumieni). podajemy posypane rzeżuchą.