Sposób przygotowania:
Kopytka ze szpinakiem
Ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szpinak posiekać i razem z jajkami zmiksować w rozdrabniaczu, szpinak rozdrobnić najdrobniej jak sie da wtedy kopytka będą bardziej zielone.
Do ziemniaków dodać rozdrobniony szpinak oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko zagnieść aby składniki się połączyły. Ciasto będzie się lepić ale ja już nie dodaję mąki.
Ciasto podzielić na porcje, podsypać mąką. Uformować wałeczki, lekko spłaszczyć ręką.
Pokroić pod skosem w romby, można także ciasto uformować w innym dowolnym kształcie.
Gotowe kluchy wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 2 minuty od wypłynięcia.
Takie zielone kopytka można zajadać same np. polane masełkiem lub podać jako dodatek do obiadu.
Do ziemniaków dodać rozdrobniony szpinak oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko zagnieść aby składniki się połączyły. Ciasto będzie się lepić ale ja już nie dodaję mąki.
Ciasto podzielić na porcje, podsypać mąką. Uformować wałeczki, lekko spłaszczyć ręką.
Pokroić pod skosem w romby, można także ciasto uformować w innym dowolnym kształcie.
Gotowe kluchy wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 2 minuty od wypłynięcia.
Takie zielone kopytka można zajadać same np. polane masełkiem lub podać jako dodatek do obiadu.