SUPERPRZEPIS

Kopytka ze szpinakiem

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kopytka ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Pyszne ziemniaczane kluchy z dodatkiem szpinaku. Szpinak najlepiej rozdrobnić jak najdrobniej wtedy nasze kopytka uzyskają ładny kolor zielony.

Składniki:

Kopytka ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ze szpinakiem
Ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szpinak posiekać i razem z jajkami zmiksować w rozdrabniaczu, szpinak rozdrobnić najdrobniej jak sie da wtedy kopytka będą bardziej zielone.

Do ziemniaków dodać rozdrobniony szpinak oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko zagnieść aby składniki się połączyły. Ciasto będzie się lepić ale ja już nie dodaję mąki.

Ciasto podzielić na porcje, podsypać mąką. Uformować wałeczki, lekko spłaszczyć ręką.

Pokroić pod skosem w romby, można także ciasto uformować w innym dowolnym kształcie.

Gotowe kluchy wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 2 minuty od wypłynięcia.

Takie zielone kopytka można zajadać same np. polane masełkiem lub podać jako dodatek do obiadu.
Kopytka ze szpinakiem
Ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Kopytka ze szpinakiem
Szpinak posiekać i razem z jajkami zmiksować w rozdrabniaczu, szpinak rozdrobnić najdrobniej jak sie da wtedy kopytka będa bardziej zielone.
Kopytka ze szpinakiem
Do ziemniaków dodać rozdrobniony szpinak oraz make pszenną i ziemniaczaną.
Kopytka ze szpinakiem
Ciasto podzielić na porcje, podsypać mąką. Uformować wałeczki, lekko spłaszczyc ręką. Pokroić pod skosem w romby, można także ciasto uformować w innym dowolnym kształcie.