Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Szpinakowe kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szpinak uwielbiam w każdej postaci i mogłabym dodawać go do wszystkiego. Musiałam więc go dodać również do zwykłych kopytek. Jedna porcja kopytek to około 360kcal, 12g białka, 73g węglowodanów i 2.5g tłuszczy.

Szpinakowe kopytka

Składniki:

Szpinakowe kopytka

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe kopytka

KROK 1

Szpinakowe kopytka
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania kopytek.

Ziemniaki ugotować i odstawić do przestudzenia. Szpinak smażyć do momentu odparowania całej wody i również odstawić.

KROK 2

Szpinakowe kopytka
Już przemielone ziemniaki ze szpinakiem.

Przestudzone ziemniaki ze szpinakiem zmielić w maszynce do mięsa lub w blenderze.

KROK 3

Szpinakowe kopytka
W zależności od ziemniaków trzeba dodać mniej lub więcej mąki.

Masę ziemniakowo-szpinakową przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy. Mieszać stopniowo dodając mąke.

KROK 4

Szpinakowe kopytka
Pierwsza porcja wyciętych kopytek. Wyglądają bajecznie.

Z gotowego ciasta uformować na blacie ruloniki i ostrym nożem wyciąć kopytka.

KROK 5

Szpinakowe kopytka
Kopytka gotuję koło 2-3 minut.

Porcjami gotować kopytka w lekko osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.

KROK 6

Szpinakowe kopytka
Gotowe danie :) Przepyszne na świeżo jak i odgrzane następnego dnia.

Ugotowane kopytka podawać z ulubionymi dodatkami lub same. Smacznego :)