Sposób przygotowania:
Kopytka szpinakoweETAP 1:
Ugotowane i zmielone w maszynce do mięsa ziemniaki włożyć do dużej miski. Szpinak (użyłam mrożonego brykietu) rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać do ziemniaków.
Do miski wsypać także ok. 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej i 0,5 łyżeczki soli. Wbić jedno jajko. Wszystko wyrobić rękami zagniatając ciasto. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki żeby nie kleiło się do rąk.
Ciasto uformować w kulę lub wałek a następnie pokroić na grubsze plastry. Każdy plaster ciasta uformować w długi cienki wałek, lekko spłaszczyć i pokroić na ukośne kluseczki.
Kluski odkładać na stolnicę lub drewnianą deskę do krojenia.
W dużym garnku zagotować wodę i osolić, wrzucić kluski. Gotować je kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Podawać na gorąco jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie np. ze skwarkami.
Po wystudzeniu można odsmażyć na masełku.