WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1711]

Kopytka szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kopytka ziemniaczane z dodatkiem mrożonego szpinaku rozdrobnionego, dzięki któremu kluseczki napierają ładnego koloru i faktury.

Kopytka szpinakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka szpinakowe

 

Sposób przygotowania:

Kopytka szpinakowe

ETAP 1:

Ugotowane i zmielone w maszynce do mięsa ziemniaki włożyć do dużej miski. Szpinak (użyłam mrożonego brykietu) rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać do ziemniaków.

Do miski wsypać także ok. 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej i 0,5 łyżeczki soli. Wbić jedno jajko. Wszystko wyrobić rękami zagniatając ciasto. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki żeby nie kleiło się do rąk.

Ciasto uformować w kulę lub wałek a następnie pokroić na grubsze plastry. Każdy plaster ciasta uformować w długi cienki wałek, lekko spłaszczyć i pokroić na ukośne kluseczki.

Kluski odkładać na stolnicę lub drewnianą deskę do krojenia.

W dużym garnku zagotować wodę i osolić, wrzucić kluski. Gotować je kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Podawać na gorąco jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie np. ze skwarkami.

Po wystudzeniu można odsmażyć na masełku.

Kopytka szpinakowe
Kopytka szpinakowe w trakcie gotowania w garnku
Kopytka szpinakowe
Pokrojone kopytka ułożone na desce do krojenia
Kopytka szpinakowe
Zagniecione ciasto na kopytka szpinakowe przed pokrojeniem
Kopytka szpinakowe
Składniki na kluski umieszczone w misce przed zagnieceniem