lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kopytka w sosie szpinak -owo serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wcale nie zostały mi ziemniaki z poprzedniego dnia , oj nie. Ugotowałam specjalnie , poczekałam aż przestygną i zmieliłam je. Tak powstały kopytka .

Kopytka w sosie szpinak -owo serowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kopytka w sosie szpinak -owo serowym

Składniki na kopytka:

 

  • jajo

 

  • mąka pszenna ( na oko sypie tyle , aż powstanie zwarta kula )

Składniki na sos szpinak - owo serowy :

 

  • ser gouda 400 g

 

  • sos czosnkowy 200 g

 

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kopytka w sosie szpinak -owo serowym

Wykonanie kopytek :

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie koło 40 minut. Po ugotowaniu przekładamy do miski i stygną koło 20 minut. Mielimy ziemniaki i przekładamy na mate sylikonową. Wbijamy jajo i dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto raz dwa. Ciasto dzielimy na parę mniejszych kulek i wałkujemy na " patyczki" kroimy drobno albo grubiej jak kto lubi. Gotujemy w osolonej wodzie.

Przygotowanie sosu szpinak -owo serowego:

Wkładamy szpinak na patelnie i podlewamy go odrobinę wodą do rozmrożenia, dusimy i podsmażamy. Ser goudę kroimy w małe kawałeczki i smażymy na patelni drugiej. Dodajemy podsmażony ser do szpinaku i teraz nam się rozpuszcza. Kiedy ser nam się rozpuści dodajemy sos czosnkowy ( dałam gotowy ) i jeszcze chwila razem dusimy na patelni.

Zakończenie:

Ugotowane kopytka przekładamy do dużej misy. Dodajemy do kopytek sos szpinak-owo-serowy i mieszamy. Tak podajemy. Można jeszcze inaczej podać ugotowane kopytka kładziemy na talerz i obok kładziemy sos szpinakowy. Taka i taka wersja bardzo smaczna. Polecam.

Kopytka w sosie szpinak -owo serowym
Po ugotowaniu przekładamy do miski i stygną koło 20 minut. Mielimy ziemniaki i przekładamy na mate sylikonową . Wbijamy jajo i dodajemy mąkę .
Kopytka w sosie szpinak -owo serowym
Zagniatamy ciasto raz dwa . Ciasto dzielimy na parę mniejszych kulek i wałkujemy na " patyczki"
Kopytka w sosie szpinak -owo serowym
Kroimy drobno albo grubiej jak kto lubi.
Kopytka w sosie szpinak -owo serowym
Gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną znaczy , że są już dobre.
Kopytka w sosie szpinak -owo serowym
Dodajemy podsmażony ser do szpinaku i teraz nam się rozpuszcza. Kiedy ser nam sie rozpuści dodajemy sos czosnkowy ( dałam gotowy ) i jeszcze chwila razem dusimy na patelni.