Sposób przygotowania:
Kopytka w sosie szpinak -owo serowymWykonanie kopytek :
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie koło 40 minut. Po ugotowaniu przekładamy do miski i stygną koło 20 minut. Mielimy ziemniaki i przekładamy na mate sylikonową. Wbijamy jajo i dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto raz dwa. Ciasto dzielimy na parę mniejszych kulek i wałkujemy na " patyczki" kroimy drobno albo grubiej jak kto lubi. Gotujemy w osolonej wodzie.
Przygotowanie sosu szpinak -owo serowego:
Wkładamy szpinak na patelnie i podlewamy go odrobinę wodą do rozmrożenia, dusimy i podsmażamy. Ser goudę kroimy w małe kawałeczki i smażymy na patelni drugiej. Dodajemy podsmażony ser do szpinaku i teraz nam się rozpuszcza. Kiedy ser nam się rozpuści dodajemy sos czosnkowy ( dałam gotowy ) i jeszcze chwila razem dusimy na patelni.
Zakończenie:
Ugotowane kopytka przekładamy do dużej misy. Dodajemy do kopytek sos szpinak-owo-serowy i mieszamy. Tak podajemy. Można jeszcze inaczej podać ugotowane kopytka kładziemy na talerz i obok kładziemy sos szpinakowy. Taka i taka wersja bardzo smaczna. Polecam.