BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Schab z piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczny schab z marynaty a następnie pieczony w piekarniku. Mięso jest kruche, soczyste a przede wszystkim smaczne.

Schab z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab z piekarnika

 

  • schab około 1,200 kg,
  • sól i pieprz,
  • ząbki czosnku 3

 

  • Marynata;
  • oliwa 3 łyżki,
  • sos sojowy 2 łyżki,
  • majeranek 2 łyżeczki,
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
  • tymianek 1 łyżeczka,
  • musztarda 3 łyżki,

 

  • Dodatkowo;
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Schab z piekarnika
Schab oczyścić, umyć i osuszyć.

Natrzeć solą i pieprzem oraz obłożyć obranym pokrojonym czosnkiem.

Przygotować marynatę;

Olej wymieszać z sosem sojowym,musztardą, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz tymiankiem.

Tak przygotowaną marynatą wysmarować schab i zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu a najlepiej na całą noc.

Po wyjęciu schab podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju kujawskim z bazylią i czosnkiem.

Po podsmażeniu przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i piec do miękkości mięsa, podlewając od czasu do czasu gorącą wodą.

Z powstałego płynu można zrobić zasmażkę. 
Schab z piekarnika
Schab po oczyszczeniu,umyciu i osuszeniu natrzeć solą ,pieprzem i obłożyć czosnkiem
Schab z piekarnika
Przygotować marynatę ,wysmarować mięso i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce
Schab z piekarnika
Po wyjęciu podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju a następnie piec w piekarniku

Tagi:

schab mięso