WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tradycyjne kopytka ziemniaczane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjne kopytka, jakie robiła jeszcze moja babcia. Duże, idealne do odsmażania na patelni, ze zrumienioną, chrupiącą skórką.

Tradycyjne kopytka ziemniaczane

Składniki:

Tradycyjne kopytka ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne kopytka ziemniaczane

Ciasto

Tradycyjne kopytka ziemniaczane
W razie potrzeby do ciasta dodajemy mąkę pszenną.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę na drobnych oczkach. Dodajemy mąki, jajka i odrobinę soli. Wyrabiamy dokładnie ciasto.

Wałeczki

Tradycyjne kopytka ziemniaczane
Grubość wałeczków zależy, jak duże chcemy mieć kluski.

Wyrobione ciasto dzielimy na kawałki i rolujemy spore wałeczki. Układamy na stolnicy oprószonej mąką.

Kopytka

Tradycyjne kopytka ziemniaczane
Kopytka odkrawamy pod skosem lub na prosto.

W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i dodajemy łyżkę oleju. Wałeczki z ciasta kroimy na małe kawałki, tworząc kopytka.

Gotowanie

Tradycyjne kopytka ziemniaczane
Kopytka gotujemy kilka minut w osolonej wodzie.

Na gotującą się wodę wrzucamy partiami kluski, by się nie posklejały, lekko mieszamy i od momentu wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy i podajemy z sosem, lub podsmażone na patelni.