Sposób przygotowania:
Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowymETAP 1:
1. Marynata:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.
ETAP 2:
2. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut.
ETAP 3:
3. Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem:
Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony groszek, doprawić do smaku sól i pieprzem. Pod koniec wlać śmietankę, dodać posiekaną bazylię, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Sos zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.
ETAP 4:
4. Mix kasz ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
ETAP 5:
5. Gotowe polędwiczki, pokroić na plastry, podawać polane sosem pieczarkowym z groszkiem i kaszą.
SylaUla