eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kopytka Eli z niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kopytka jęczmienno - ziemniaczane. Eksperymentowałam i wyszło pyszne danie. Kopytka bardzo wszystkim smakowały.

Kopytka Eli z niespodzianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka Eli z niespodzianką

 

Sposób przygotowania:

Kopytka Eli z niespodzianką
Kaszę ugotować na sypko w dwóch szklankach osolonego wrzątku i ostudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do dużej miski włożyć ziemniaki,ugotowaną kaszę,jajka,mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Uformować jedną kluskę i ugotować na próbę w osolonym wrzątku. Gdyby kluska się rozgotowywała,do masy dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Z masy formować wałeczki i kroić pod skosem kluski około dwu centymetrowej grubości i obtoczyć w mące. Wrzucać kopytka do osolonego wrzątku i gotować około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć kopytka łyżką cedzakową na talerze. Ja podałam kopytka z sosem z pieczeni z poprzedniego dnia. Smacznego!
Kopytka Eli z niespodzianką
Kaszę ugotować na sypko w dwóch szklankach osolonego wrzątku i ostudzić.
Kopytka Eli z niespodzianką
Do dużej miski włożyć przeciśnięte ziemniaki,ugotowaną kaszę,jajka,mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Kopytka Eli z niespodzianką
Wszystkie składniki kopytek dokładnie wymieszać.
Kopytka Eli z niespodzianką
Z masy formować wałeczki i kroić pod skosem kluski około dwu centymetrowej grubości i obtoczyć w mące.