Sposób przygotowania:
Kopytka Eli z niespodzianką
Kaszę ugotować na sypko w dwóch szklankach osolonego wrzątku i ostudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do dużej miski włożyć ziemniaki,ugotowaną kaszę,jajka,mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Uformować jedną kluskę i ugotować na próbę w osolonym wrzątku. Gdyby kluska się rozgotowywała,do masy dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Z masy formować wałeczki i kroić pod skosem kluski około dwu centymetrowej grubości i obtoczyć w mące. Wrzucać kopytka do osolonego wrzątku i gotować około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć kopytka łyżką cedzakową na talerze. Ja podałam kopytka z sosem z pieczeni z poprzedniego dnia. Smacznego!