Sposób przygotowania:
Kopytka ziemniaczano - marchewkowo - seroweETAP 1:
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę. Podobnie zrobić z ugotowaną marchewką (marchewkę ugotować wcześniej razem ze skórką, wystudzić i obrać, zimną zmielić).
Do ziemniaków i marchewki dodać biały ser i wsypać ok. 0,5 łyżeczki soli. Jeśli kopytka mają być podawane na słodko to może być szczypta soli. Wsypać mąkę (najpierw ok szklankę a potem dosypywać powoli resztę). Wbić jajko i zagnieść rękami na jednolite ciasto.
Zagniecione ciasto uformować w wałek i pokroić na grubsze plastry. Każdy plaster ciasta uformować w cienki wałeczek. Lekko spłaszczyć od góry i pokroić pod kątem na kluseczki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski.
Zamieszać łyżką drewnianą. Gotować kilka minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Podawać na słodko np. z bułką tartą na masełku lub na słono ze skwarkami lub przesmażyć na masełku. Można też podawać jako dodatek do mięs czy sosów.