WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kopytka ziemniaczano - marchewkowo - serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kopytka w nowoczesnym wydaniu z dodatkiem białego sera i ugotowanej marchewki. Pięknie wyglądają i ciekawie smakują.

Kopytka ziemniaczano - marchewkowo - serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka ziemniaczano - marchewkowo - serowe

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczano - marchewkowo - serowe

ETAP 1:

Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę. Podobnie zrobić z ugotowaną marchewką (marchewkę ugotować wcześniej razem ze skórką, wystudzić i obrać, zimną zmielić).

Do ziemniaków i marchewki dodać biały ser i wsypać ok. 0,5 łyżeczki soli. Jeśli kopytka mają być podawane na słodko to może być szczypta soli. Wsypać mąkę (najpierw ok szklankę a potem dosypywać powoli resztę). Wbić jajko i zagnieść rękami na jednolite ciasto.

Zagniecione ciasto uformować w wałek i pokroić na grubsze plastry. Każdy plaster ciasta uformować w cienki wałeczek. Lekko spłaszczyć od góry i pokroić pod kątem na kluseczki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski.

Zamieszać łyżką drewnianą. Gotować kilka minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

Podawać na słodko np. z bułką tartą na masełku lub na słono ze skwarkami lub przesmażyć na masełku. Można też podawać jako dodatek do mięs czy sosów.

Kopytka ziemniaczano - marchewkowo - serowe
Kopytka ziemniaczano - marchewkowo - serowe w trakcie gotowania w garnku
Kopytka ziemniaczano - marchewkowo - serowe
Pokrojone kopytka przed wrzuceniem do wrzątku
Kopytka ziemniaczano - marchewkowo - serowe
Zagniecione ciasto na kopytka uformowane w wałek
Kopytka ziemniaczano - marchewkowo - serowe
Wszystkie składniki na kopytka umieszczone w misce przed zagnieceniem