Sposób przygotowania:
Kopytka ziemniaczano - marchewkowe
Marchewki obieramy i myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do miski i dodajemy jajko oraz startą marchewkę i sól. Mieszamy do połączenia i wsypujemy mąkę, zagniatamy gładkie ciasto. Do garnka wlewamy wodę i łyżkę oleju oraz dodajemy sól, zagotowujemy.
Stolnice posypujemy mąką i wykładamy ciasto, formujemy wałeczki i kroimy na kopytka.
Wkładamy do gotującej się wody i mieszamy, gotujemy od wypłynięcia około 5 minut.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Ugotowane kopytka przekładamy na talerz i przekładamy na nie przesmażoną cebulę.
Stolnice posypujemy mąką i wykładamy ciasto, formujemy wałeczki i kroimy na kopytka.
Wkładamy do gotującej się wody i mieszamy, gotujemy od wypłynięcia około 5 minut.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Ugotowane kopytka przekładamy na talerz i przekładamy na nie przesmażoną cebulę.