kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kopytka ziemniaczano - marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na kopytka, które zrobiłam z dodatkiem startej marchewki. Trochę inne w smaku ale równie pyszne jak tradycyjne. Polecam.

Kopytka ziemniaczano - marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka ziemniaczano - marchewkowe

 

  • 290 g ugotowanych ziemniaków
  • 90 gram obranej marchewki
  • 1 jako
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 szkl mąki
  • 1 -2 łyżki mąki do podsypania
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • woda do gotowania
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczano - marchewkowe
Marchewki obieramy i myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do miski i dodajemy jajko oraz startą marchewkę i sól. Mieszamy do połączenia i wsypujemy mąkę, zagniatamy gładkie ciasto. Do garnka wlewamy wodę i łyżkę oleju oraz dodajemy sól, zagotowujemy.
Stolnice posypujemy mąką i wykładamy ciasto, formujemy wałeczki i kroimy na kopytka.
Wkładamy do gotującej się wody i mieszamy, gotujemy od wypłynięcia około 5 minut.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Ugotowane kopytka przekładamy na talerz i przekładamy na nie przesmażoną cebulę.
Kopytka ziemniaczano - marchewkowe
Do miski wkładamy ziemniaki, startą marchewkę, jajko, sól.
Kopytka ziemniaczano - marchewkowe
Wszystko razem dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę.
Kopytka ziemniaczano - marchewkowe
Z ciasta formujemy wałeczki i lekko przygniatamy nożem.
Kopytka ziemniaczano - marchewkowe
Przygotowane wałeczki ciasta tniemy na zgrabne kopytka.