Sposób przygotowania:
Kopytka ziemniaczano - pietruszkoweETAP 1:
Ziemniaki i pietruszki włożyć do garnka bez ich obierania. Gotować aż będą miękkie. Odcedzić i wystudzić. Warzywa obrać ze skórki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych warzyw dodać ok. 2 szklanki mąki pszennej i większą szczyptę soli. Wbić jajko. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Gdyby się kleiło podsypać odrobiną mąki.
Ciasto uformować w kulę lub wałek i pokroić na kilka części. Każdą część uformować w wałeczek i pokroić w ukośne kluseczki. Kluseczki odkładać na stolnicę lub drewnianą deskę do krojenia.
W dużym garnku zagotować wodę. Osolić i wrzucić kluski. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Kluski podawać ze skwarkami, jako dodatek do sosu lub mięsa lub obsmażone na maśle.