WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kopytka ziemniaczano - pietruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka ziemniaczano - pietruszkowe z ugotowanych w mundurkach ziemniaków i pietruszki następnie obranych i zmielonych.

Kopytka ziemniaczano - pietruszkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka ziemniaczano - pietruszkowe

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczano - pietruszkowe

ETAP 1:

Ziemniaki i pietruszki włożyć do garnka bez ich obierania. Gotować aż będą miękkie. Odcedzić i wystudzić. Warzywa obrać ze skórki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych warzyw dodać ok. 2 szklanki mąki pszennej i większą szczyptę soli. Wbić jajko. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Gdyby się kleiło podsypać odrobiną mąki.

Ciasto uformować w kulę lub wałek i pokroić na kilka części. Każdą część uformować w wałeczek i pokroić w ukośne kluseczki. Kluseczki odkładać na stolnicę lub drewnianą deskę do krojenia.

W dużym garnku zagotować wodę. Osolić i wrzucić kluski. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Kluski podawać ze skwarkami, jako dodatek do sosu lub mięsa lub obsmażone na maśle.

Kopytka ziemniaczano - pietruszkowe
Kopytka ziemniaczano - pietruszkowe w trakcie gotowania
Kopytka ziemniaczano - pietruszkowe
Pokrojone kluski kopytka ułożone na desce do krojenia
Kopytka ziemniaczano - pietruszkowe
Zagniecione ciasto na kopytka ziemniaczano - pietruszkowe
Kopytka ziemniaczano - pietruszkowe
Wszystkie składniki ciasta na kopytka w misce