Sposób przygotowania:
Kopytka ziemniaczano - dyniowe
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski i dodajemy jajko, mus dyniowy, sól, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i zagniatamy gładkie ciasto.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Gdy woda się zagotuje dodajemy sól i olej.
Ciasto dzielimy na kilka części i formujemy wałeczki, spłaszczamy. Kroimy nożem na małe kawałeczki i wkładamy do gotującej się wody.
Gotujemy od wypłynięcia na wierzch przez kilka minut. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, odsączamy.
Obraną z łusek cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kopytka przekładamy na talerz i polewamy przesmażoną cebulką.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Gdy woda się zagotuje dodajemy sól i olej.
Ciasto dzielimy na kilka części i formujemy wałeczki, spłaszczamy. Kroimy nożem na małe kawałeczki i wkładamy do gotującej się wody.
Gotujemy od wypłynięcia na wierzch przez kilka minut. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, odsączamy.
Obraną z łusek cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kopytka przekładamy na talerz i polewamy przesmażoną cebulką.