WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1711]

Pieczony boczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Boczek pieczony w przyprawach na lekko pikantnie z dodatkiem majeranku i czosnku, na kanapki, domowa wędlina.

Pieczony boczek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony boczek

 

Sposób przygotowania:

Pieczony boczek

ETAP 1:

Surowy boczek dokładnie umyć i osuszyć. Najlepiej wybrać cienki mięsny kawałek. Boczek ułożyć na desce lub talerzu i natrzeć solą i pieprzem czarnym mielonym.

Następnie obsypać pieprzem ziołowym i ostrą przyprawą do grilla. Na koniec posypać papryką słodką i roztartym majerankiem. Przyprawy wetrzeć w mięso.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, natrzeć nim mięso.

Tak przygotowane mięso włożyć do miski, szczelnie przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.

Następnego dnia przełożyć do naczynia żaroodpornego, nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godz. i 40 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić w piekarniku.
Wyjąć i odsączyć z zalewy. Zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki.

Pieczony boczek
Boczek po zamarynowaniu przełożony do naczynia żaroodpornego
Pieczony boczek
Obsypany przyprawami boczek przełożony do miski w której będzie stał w lodówce
Pieczony boczek
Boczek posypany solą, pieprzem i słodką papryką w proszku
Pieczony boczek
Boczek obsypany solą i pieprzem z obu stron

Tagi:

boczek mięso