Sposób przygotowania:
Pieczony boczekETAP 1:
Surowy boczek dokładnie umyć i osuszyć. Najlepiej wybrać cienki mięsny kawałek. Boczek ułożyć na desce lub talerzu i natrzeć solą i pieprzem czarnym mielonym.
Następnie obsypać pieprzem ziołowym i ostrą przyprawą do grilla. Na koniec posypać papryką słodką i roztartym majerankiem. Przyprawy wetrzeć w mięso.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, natrzeć nim mięso.
Tak przygotowane mięso włożyć do miski, szczelnie przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia przełożyć do naczynia żaroodpornego, nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godz. i 40 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić w piekarniku.
Wyjąć i odsączyć z zalewy. Zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki.