Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1437]

Podwójnie panierowane ostre polędwiczki z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 270
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Miłośnikom kotleta schabowego oraz ostrych smaków taki obiad z pewnością przypadnie do gustu. Polecam.

Podwójnie panierowane ostre polędwiczki z kurczaka

Składniki:

Podwójnie panierowane ostre polędwiczki z kurczaka

 

  • 400g polędwiczek z piersi kurczaka

Marynata:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki suszonych ziół
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Panierka:

Ponadto:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Podwójnie panierowane ostre polędwiczki z kurczaka

Marynowanie:

Podwójnie panierowane ostre polędwiczki z kurczaka
Polędwiczki powinny być dokładnie pokryte marynatą.

Składniki marynaty dokładnie wymieszać, a następnie dokładnie pokryć nią uprzednio umyte polędwiczki.
Zamarynowane mięso odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Panierowanie:

Podwójnie panierowane ostre polędwiczki z kurczaka
Polędwiczki należy dokładnie panierować.

Zamarynowane polędwiczki delikatnie otrząsnąć z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące pszennej, uprzednio roztrzepanym jajku, ponownie w mące oraz jajku i na końcu w bułce tartej wymieszanej z papryką.

Smażenie:

Podwójnie panierowane ostre polędwiczki z kurczaka
Panierka na kotlecikach powinna być zarumieniona.

Za panierowane polędwiczki należy smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.

Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu.


Tagi:

kurczak mięso