Sposób przygotowania:
Papryka Eli faszerowana gulaszemprzygotowanie gulaszu
Łopatkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić w małą kostkę.
przygotowanie gulaszu cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie gulaszu cd
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso.
przygotowanie gulaszu cd
Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem i przyprawy. Całość chwilę smażyć. Podlać gulasz wodą i dusić aż mięso będzie miękkie.
przygotowanie sosu
Paprykę opłukać, usunąć szypułkę i nasiona. Miąższ papryki pokroić w kostkę.
przygotowanie sosu cd
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie sosu cd
Pomidory z puszki pokroić w kostkę i włożyć do zalewy.
przygotowanie sosu cd
W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć cebulę. Do cebuli dodać paprykę i chwilę smażyć razem.
przygotowanie sosu cd
Do cebuli z papryką wlać pomidory z zalewą, dodać przyprawy i gotować aż papryka zmięknie. Całość zmiksować w malakserze na gładki sos.
przygotowanie papryki
Papryki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z papryk odciąć górę z ogonkami. Usunąć z papryk nasiona.
przygotowanie papryki cd
Do papryk nałożyć przygotowany gulasz. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim papryki.
przygotowanie papryki cd
Papryki przykryć czapeczkami z ogonkami. Do naczynia wlać odrobinę wody. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec papryki około 45 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec jeszcze około 15 minut. Paprykę można podać z ryżem ugotowanym na sypko i przygotowanym sosem.
Smacznego!