eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1666]

Papryka Eli faszerowana gulaszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam paprykę faszerowaną gulaszem wieprzowym. Facetom podałam paprykę z ryżem ugotowanym na sypko. Ja zjadłam bez ryżu.

Papryka Eli faszerowana gulaszem

Składniki:

Papryka Eli faszerowana gulaszem

gulasz

sos

papryka

  • 6 dużych czerwonych papryk
  • olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Papryka Eli faszerowana gulaszem

przygotowanie gulaszu

Papryka Eli faszerowana gulaszem
Opłukane i osuszone mięso pokroić w kostkę.

Łopatkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić w małą kostkę.

przygotowanie gulaszu cd

Papryka Eli faszerowana gulaszem
Obraną cebulę pokroić w kostkę Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie gulaszu cd

Papryka Eli faszerowana gulaszem
Pokrojone mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso.

przygotowanie gulaszu cd

Papryka Eli faszerowana gulaszem
Do mięsa dodać pozostałe składniki i dusić do miękkości.

Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem i przyprawy. Całość chwilę smażyć. Podlać gulasz wodą i dusić aż mięso będzie miękkie.

przygotowanie sosu

Papryka Eli faszerowana gulaszem

Paprykę opłukać, usunąć szypułkę i nasiona. Miąższ papryki pokroić w kostkę.

przygotowanie sosu cd

Papryka Eli faszerowana gulaszem

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie sosu cd

Papryka Eli faszerowana gulaszem

Pomidory z puszki pokroić w kostkę i włożyć do zalewy.

przygotowanie sosu cd

Papryka Eli faszerowana gulaszem

W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć cebulę. Do cebuli dodać paprykę i chwilę smażyć razem.

przygotowanie sosu cd

Papryka Eli faszerowana gulaszem

Do cebuli z papryką wlać pomidory z zalewą, dodać przyprawy i gotować aż papryka zmięknie. Całość zmiksować w malakserze na gładki sos.

przygotowanie papryki

Papryka Eli faszerowana gulaszem

Papryki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z papryk odciąć górę z ogonkami. Usunąć z papryk nasiona.

przygotowanie papryki cd

Papryka Eli faszerowana gulaszem

Do papryk nałożyć przygotowany gulasz. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim papryki.

przygotowanie papryki cd

Papryka Eli faszerowana gulaszem

Papryki przykryć czapeczkami z ogonkami. Do naczynia wlać odrobinę wody. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec papryki około 45 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec jeszcze około 15 minut. Paprykę można podać z ryżem ugotowanym na sypko i przygotowanym sosem.

Smacznego!