WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1711]

Kopytka ziemniaczano - ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka z ugotowanych ziemniaków i ugotowanego białego ryżu. Można je podać na słodko i na słono. Idealne jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.

Kopytka ziemniaczano - ryżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka ziemniaczano - ryżowe

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczano - ryżowe

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i ugotować. Odcedzić i wystudzić.

Ryż wsypać do garnka. Zalać 0,5 szklanki wody, posolić i ugotować. Wystudzić. Ryż i ziemniaki przepuścić razem przez praskę do ziemniaków. Dodać trochę soli, mąkę i jajko.

Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na kawałki. Każdy kawałek formować w wałeczek i kroić na ukośne kluseczki.

Uformowane kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty od wypłynięcia.

Wyłożyć na półmisek.

Kopytka ziemniaczano - ryżowe
Kopytka pokrojone i ułożone na stolnicy oprószonej mąką
Kopytka ziemniaczano - ryżowe
Ciasto na kopytka zagniecione i uformowane w wałek
Kopytka ziemniaczano - ryżowe
Mąka pszenna, sól i jajko dodane do ziemniaków i ryżu
Kopytka ziemniaczano - ryżowe
Ugotowane i wystudzone ziemniaki oraz ryż