kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kopytka ziemniaczano - selerowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne kopytka. Kopytka z dodatkiem selera są mięciutkie, a podane ze smażoną cebulką i kiełbaską smakują wybornie. Polecam na obiad.

Kopytka ziemniaczano - selerowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kopytka ziemniaczano - selerowe

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczano - selerowe
Ziemniaki i seler obieramy i kroimy w sporą kostkę, myjemy i wkładamy do zagotowanej wody z solą, gotujemy. Ugotowane przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

W międzyczasie cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy olej i wkładamy pokrojoną cebulę z kiełbasą, przesmażamy na złoty kolor. Odstawiamy.

Ugotowane ziemniaki i selerprzeciskamy przez praskę do miski i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy kopytka.

Gotujemy w osolonej wodzie z olejem, gotowe kopytka przekładamy na sitko i odsączamy z wody. Kopytka wykładamy na talerze i polewamy przygotowaną omastą.
Kopytka ziemniaczano - selerowe
Obrane i pokrojone ziemniaki i seler gotujemy.
Kopytka ziemniaczano - selerowe
Do masy ziemniaczano - selerowej dodajemy pozostałe składniki.
Kopytka ziemniaczano - selerowe
Wałeczki przygotowanego ciasta kroimy na kopytka.
Kopytka ziemniaczano - selerowe
Ugotowane kopytka odsączamy z wody na sitku.
Kopytka ziemniaczano - selerowe
Obraną cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę.