Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Koreczki - kanapeczki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

małe kanapeczki, w sam raz na jeden kęs...

Koreczki - kanapeczki

Składniki:

Koreczki - kanapeczki

 

  • kilka cienkich kromek chleba (ja użyłam żytniego z ziarenkami)
  • kilka plasterków pieczonego schabu
  • kilka plasterków sera żółtego twardego
  • niewielka ilość masła
  • kilka kawałków czerwonej, marynowanej papryki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • szpadki lub wykałaczki
  • foremka do wycinania części (taka od ciasteczek, dowolnego kształtu)

 

  • sos:
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1-2 kawałki marynowanej papryki
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Koreczki - kanapeczki
Kromki chleba okroić ze skórki, posmarować cieniutko masłem. Z chleba, schabu i plastrów sera wyciąć foremką taką ilość elementów ile chcemy mieć koreczków. Można też po prostu pociąć składniki na kwadraty. Na kawałkach chleba kładziemy kawałki schabu i sera. Kawałki marynowanej papryki nacinamy z jednej strony w paseczki i układamy na wierzchu koreczka spinając całość szpadką albo wykałaczką. Ozdabiamy listami natki. Koreczki układamy na desce albo tacy, podajemy z sosem. Sos: majonez mieszamy z posiekaną papryką (można zmiksować), doprawiamy ew. solą i pieprzem, podajemy do koreczków.