Sposób przygotowania:
Koreczki śledziowe w sosie cebulowo - pomidorowym
Płaty śledziowe opłucz i wrzuć do naczynia z wodą, aby się namoczyły.
Cebulę obierz, posiekaj w piórka i przerzuć do rondla, zalej olejem i posyp odrobiną cukru. Postaw na małym ogniu i duś, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula zrobi się nieco miękka dodaj koncentrat pomidorowy, a także ziele angielskie i liście laurowe. Duś do momentu gdy cebula będzie zupełnie miękka. Całość przypraw do smaku pieprzem i ewentualnie octem.
Filety śledziowe wyjmij z wody i osusz za pomocą ręczników papierowych. Śledzie połóż na desce i nakładaj na nie ciepły sos. Zwijaj w roladki i spinaj za pomocą dwóch wykałaczek. Gotowe koreczki ułóż w pojemniku lub miseczce z przykryciem i polej sosem, który pozostanie.
Przechowuj w lodówce. Koreczki najlepiej przygotować kilka dni wcześniej.
Cebulę obierz, posiekaj w piórka i przerzuć do rondla, zalej olejem i posyp odrobiną cukru. Postaw na małym ogniu i duś, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula zrobi się nieco miękka dodaj koncentrat pomidorowy, a także ziele angielskie i liście laurowe. Duś do momentu gdy cebula będzie zupełnie miękka. Całość przypraw do smaku pieprzem i ewentualnie octem.
Filety śledziowe wyjmij z wody i osusz za pomocą ręczników papierowych. Śledzie połóż na desce i nakładaj na nie ciepły sos. Zwijaj w roladki i spinaj za pomocą dwóch wykałaczek. Gotowe koreczki ułóż w pojemniku lub miseczce z przykryciem i polej sosem, który pozostanie.
Przechowuj w lodówce. Koreczki najlepiej przygotować kilka dni wcześniej.
Przygotowanie składników.
Śledzie umyj i umieść w pojemniku z wodą, aby się namoczyły.
Cebulę obierz.
Uszykuj rondelek, w którym będzie duszona cebula.
Obróbka cieplna.
Posiekaną cebulę przerzuć do rondla, zalej olejem i posyp cukrem.
Gdy cebula lekko się poddusi dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy.
Duś, aż cebula będzie miękka.
Formowanie koreczków.
Na osuszone filety wykładaj ciepły sos pomidorowo - cebulowy.
Koreczki gotowe!
Każdy płat, na którym jest już sos należy zawinąć i uformować w koreczek spinając je za pomocą dwóch wykałaczek. Koreczki przełożyć do pojemnika i polać sosem, który pozostał.