femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Koreczki śledziowe w sosie cebulowo - pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Znakomite koreczki, które nadają się nie tylko na niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi, ale także na uroczysty obiad w gronie rodziny. Polecam!

Koreczki śledziowe w sosie cebulowo - pomidorowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Koreczki śledziowe w sosie cebulowo - pomidorowym

 

  • płaty śledziowe ( najlepiej z zalewy octowej )
  • 150 g cebuli ( już obranej )
  • 80 ml oleju
  • 5 g cukru
  • 3,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 małych ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Koreczki śledziowe w sosie cebulowo - pomidorowym
Płaty śledziowe opłucz i wrzuć do naczynia z wodą, aby się namoczyły.

Cebulę obierz, posiekaj w piórka i przerzuć do rondla, zalej olejem i posyp odrobiną cukru. Postaw na małym ogniu i duś, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula zrobi się nieco miękka dodaj koncentrat pomidorowy, a także ziele angielskie i liście laurowe. Duś do momentu gdy cebula będzie zupełnie miękka. Całość przypraw do smaku pieprzem i ewentualnie octem.

Filety śledziowe wyjmij z wody i osusz za pomocą ręczników papierowych. Śledzie połóż na desce i nakładaj na nie ciepły sos. Zwijaj w roladki i spinaj za pomocą dwóch wykałaczek. Gotowe koreczki ułóż w pojemniku lub miseczce z przykryciem i polej sosem, który pozostanie.

Przechowuj w lodówce. Koreczki najlepiej przygotować kilka dni wcześniej.

Przygotowanie składników.

Koreczki śledziowe w sosie cebulowo - pomidorowym
Etap pierwszy : przygotowanie składników i narzędzi.

Śledzie umyj i umieść w pojemniku z wodą, aby się namoczyły.
Cebulę obierz.
Uszykuj rondelek, w którym będzie duszona cebula.

Obróbka cieplna.

Koreczki śledziowe w sosie cebulowo - pomidorowym
Etap drugi : cebulę duś w małym rondelku.

Posiekaną cebulę przerzuć do rondla, zalej olejem i posyp cukrem.
Gdy cebula lekko się poddusi dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy.
Duś, aż cebula będzie miękka.

Formowanie koreczków.

Koreczki śledziowe w sosie cebulowo - pomidorowym
Etap trzeci : śledzie wyjmij z wody i osusz ręcznikiem papierowym.

Na osuszone filety wykładaj ciepły sos pomidorowo - cebulowy.

Koreczki gotowe!

Koreczki śledziowe w sosie cebulowo - pomidorowym
Etap czwarty : koreczki przełóż do pojemnika i zalej przygotowanym sosem. Gotowe!

Każdy płat, na którym jest już sos należy zawinąć i uformować w koreczek spinając je za pomocą dwóch wykałaczek. Koreczki przełożyć do pojemnika i polać sosem, który pozostał.