Sposób przygotowania:
Śledziowo- pomarańczowe koreczki
Pomarańczę obieramy ze skórki, a następnie dokładnie filetujemy, usuwając biały miąższ. Śledzie dokładnie odsączamy i układamy koło siebie.
Przy końcu każdego filetu układamy cząstkę pomarańczy oraz śliwkę wędzoną. Kolejno zwijamy koreczki. Aby dobrze się trzymały na półmisku przebijamy je wykałaczką. Koreczki przekładamy na talerz. Całość podlewamy olejem lnianym.
Wierzch dekorujemy natką pietruszki oraz skórką starką z pomarańczy. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i podajemy.
Przy końcu każdego filetu układamy cząstkę pomarańczy oraz śliwkę wędzoną. Kolejno zwijamy koreczki. Aby dobrze się trzymały na półmisku przebijamy je wykałaczką. Koreczki przekładamy na talerz. Całość podlewamy olejem lnianym.
Wierzch dekorujemy natką pietruszki oraz skórką starką z pomarańczy. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i podajemy.