Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Koreczki śledziowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na koreczki potrzebujemy 8 filetów śledziowych (matiasy)

Koreczki śledziowe

Składniki:

Koreczki śledziowe

 

  • 8 filetów śledziowych (matiasy)
  • 3 strąki marynowanej papryki
  • kilka liści sałaty

 

 

 

  • sos:
  • słoik majonezu niskotłuszczowego
  • 2 łyżki sparzonego zmielonego szpinaku
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

Koreczki śledziowe
Filety śledziowe dokładnie umyć, jeśli są zbyt słone, krótko wymoczyć, potem osuszyć.

Na każdym położyć pasek papryki podobnej szerokości, co filet. Zrolować, a następnie spiąć wykałaczkami.

Tak przygotowane koreczki ułożyć na wąskim półmisku lub okrągłym talerzu. Udekorować liśćmi sałaty.

Przygotować sos: majonez połączyć ze szpinakiem, doprawić do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą oraz cukrem, dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Schłodzony sos podawać osobno, w sosjerce.