Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Koreczki śledziowe z jajkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Śledź to ukochane danie mojej Mamy . Dla odmiany zrobiłam go z ,, różowym sosem "

Koreczki  śledziowe z jajkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Koreczki śledziowe z jajkiem

 

  • 2 duże płaty śledzia Matias w oliwie
  • 1 jajko
  • 1/2 białej części pora
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1/3 szklanki śmietany kwaśnej
  • 4 łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs
  • mielony pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Koreczki śledziowe z jajkiem
Ugotować na twardo jajo. Ostudzić i obrać .Przekroić na połówki tak by było widać koliste żółtko po środku.
Płaty śledzia odsączyć z oleju . Obwinąć każdy płat wokół połówki jajka i przypiąć go wykałaczkami lub ,, szpilkami ,, do koreczków .
Por i szczypior bardzo drobno pokroić .
Śmietanę zmieszać z konfiturą z żurawiny , posolić i doprawić grubo mielonym pieprzem kolorowym do smaku .
Podawać albo jako przekąskę układając rolmopsa na mieszance pora ze szczypiorem z sosem śmietanowo-żurawinowym , albo na piątkowy obiad w towarzystwie gorących ziemniaków z wody .
Koreczki  śledziowe z jajkiem
Ważne by użyć konfitury z żurawiny do mięs - kwaskowatej , a nie takiej na słodko
Koreczki  śledziowe z jajkiem
Śledzia odcedzic z oleju , zrobić sos , owinąć płat śledzia wokół jajka