jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Koreczki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Lato i jesień to czas zbiorów i robienia przetworów zarówno owocowym jak i warzywnych. Z cukinii proponuje koreczki.

Koreczki z cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Koreczki z cukinii

 

 

  • Zalewa:
  • 1/2 l octu 10%
  • 1/4 l oleju
  • 2 lyżki soli
  • 150-200 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Koreczki z cukinii
Cukinie myjemy i wycieramy. następnie kroimy ja w długie, cienkie plastry. Cebulę obieramy i także kroimy w plasterki. Tak przygotowane warzywa łączymy ze sobą. Następnie dodajemy do nich cukier, sol i pieprz mielony. ponownie mieszamy i pozostawiamy na min. 3 godziny by puścił sok. Z gotowej, odsączonej cukinii i cebuli zawijamy koreczki.Do każdego słoika wkładamy 5-6 ziaren pieprzu i 1 liść laurowy. Na przyprawy wykładamy zwinięte koreczki. Całość zalewamy zalewą, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 min.
Koreczki z cukinii
Pokrojone warzywa łączy ze sobą i pzostawiamy na ok 3 godzimy