Korniszony faszerowane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Idealna przystawka na świąteczny stół, nie tylko wielkanocny.

Korniszony faszerowane

Składniki:

Korniszony faszerowane

 

  • 2 nieduże ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 8 dużych równych korniszonów (ogórków marynowanych)
  • 120 g wędzonego łososia w plastrach (może być sałatkowy)
  • 1 garść łuskanych orzeszków pistacjowych
  • 1/2 cebuli
  • 10 zielonych oliwek
  • 4 gałązki zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Korniszony faszerowane
Ziemniaki obrać z łupin, rozgnieść widelcem. Łososia pokroić w kosteczkę, dodać do ziemniaków. Orzeszki pokroić i dodać do pasty (zostawić kilka do dekoracji). Cebulkę obrać, opłukać pod silnym strumieniem zimnej wody, pokroić w kostkę - dołożyć. Ogórki przekroić na pół i wydrążyć miąższ tworząc łódeczki. Część miąższu można wkroić do pasty (ja nie dodałam), resztę zużyć do innych sałatek. Jedną połówkę ogórka pokroić w plasterki bez wydrążania - do dekoracji. Oliwki pokroić w plasterki, odłożyć trochę do dekoracji, resztę dodać do pasty, posolić, popieprzyć, wymieszać. Łódeczki nadziać pastą, udekorować półplasterkami ogórka, oliwkami i orzeszkami, przystroić koperkiem.