Sposób przygotowania:
Korniszony wg Koper
Zaczynamy od bardzo dokładnego wyszorowania ogórków. Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Gotujemy na parze przez 5 minut. Przygotowujemy sobie słoiki o pojemości ok. 0,3 litra i pokrywki do nich. Należy je bardzo dokładnie wymyć i wyparzyć. Do słoików wkładamy trochę marchewki i dość ciasno upychamy ogórki. Do każdego słoika wkładamy też po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego, po 3 ziarenka pieprzu i po pół łyżeczki ziarenek gorczycy. Do garnka wlewamy wodę, jak się zagotuje, dolewamy też ocet i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i gorącą zalewą wypełniamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 5-10 minut. Stawiamy do góry dnem i tak zostawiamy do ostygnięcia. Jak słoiki ostygną, odwracamy i sprawdzamy czy wszystkie są dobrze zamknięte.