Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Korniszony wg Koper

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moje ulubione korniszonki

Korniszony wg Koper Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Korniszony wg Koper

 

 

Sposób przygotowania:

Korniszony wg Koper
Zaczynamy od bardzo dokładnego wyszorowania ogórków. Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Gotujemy na parze przez 5 minut. Przygotowujemy sobie słoiki o pojemości ok. 0,3 litra i pokrywki do nich. Należy je bardzo dokładnie wymyć i wyparzyć. Do słoików wkładamy trochę marchewki i dość ciasno upychamy ogórki. Do każdego słoika wkładamy też po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego, po 3 ziarenka pieprzu i po pół łyżeczki ziarenek gorczycy. Do garnka wlewamy wodę, jak się zagotuje, dolewamy też ocet i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i gorącą zalewą wypełniamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 5-10 minut. Stawiamy do góry dnem i tak zostawiamy do ostygnięcia. Jak słoiki ostygną, odwracamy i sprawdzamy czy wszystkie są dobrze zamknięte.
Korniszony wg Koper
Ogórki ciasno upychamy w słoikach i dodajemy przyprawy
Korniszony wg Koper
Ogórki w słoikach zalewamy octową zalewą
Korniszony wg Koper
Słoiki po pasteryzacji stawiamy do góry dnem