kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Korpusy kruchych tartaletek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Korpusy kruchych tartaletek są proste w wykonaniu. Idealne do wypełnienia słodkim kremem lub nadzieniem. Polecam.

Korpusy kruchych tartaletek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Korpusy kruchych tartaletek

 

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżka mąki z czubkiem do podsypania

Sposób przygotowania:

Korpusy kruchych tartaletek
Masło kroimy na małe kawałki i wkładamy do miski, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozcieramy w rękach masło z mąką aż uzyskamy kruszonkę. Do powstałej kruszonki dodajemy resztę składników i zagniatamy.
Ciasto przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy na cienki placek.
Ciastem przykrywamy foremki i wypełniamy nim środki, lekko dociskając.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
Korpusy kruchych tartaletek
Gotowe ciasto wkładamy do woreczka a później do lodówki.
Korpusy kruchych tartaletek
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.
Korpusy kruchych tartaletek
Foremki na tartaletki przykrywamy ciastem.
Korpusy kruchych tartaletek
Foremki tartaletek wypełniamy ciastem lekko dociskając.

Tagi:

ciastka