Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowy duszek
Dynię ścieramy na tarce na średnich oczkach, przekładamy na sitko aby odciekła (można odcisnąć). Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy (może być letnia). Obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon mieszamy i przesiewamy.
Żółtko oddzielamy od białka. Ubijamy pianę z białek stopniowo dodając cukier a następnie cukier waniliowy. Gdy masa jest lśniąca a cukier rozpuszczony (mogą być wyczuwalne ziarenka cukru) dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając. Następnie do masy jajecznej na przemian wlewamy trochę stopionej margaryny i wsypujemy trochę mąki (mieszanka); ciągle ubijamy mikserem.
Do ciasta dodajemy odciśniętą dynię i mieszamy ciasto łyżką. Ciasto wlewamy do formy (w kształcie duszka) wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 70 minut (próba patyczkiem). Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku przez 15 minut, po tym czasie wyjmujemy je z formy i studzimy na kratce kuchennej.
W gorącej kąpieli wodnej rozpuszczamy białą polewą czekoladowa i polewamy ciasto. Rozpuszczoną polewą ciemną robimy oczy a czerwoną usta. Możemy trochę białej polewy zabarwic na czerwono barwnikiem w proszku. SMACZNEGO!
Żółtko oddzielamy od białka. Ubijamy pianę z białek stopniowo dodając cukier a następnie cukier waniliowy. Gdy masa jest lśniąca a cukier rozpuszczony (mogą być wyczuwalne ziarenka cukru) dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając. Następnie do masy jajecznej na przemian wlewamy trochę stopionej margaryny i wsypujemy trochę mąki (mieszanka); ciągle ubijamy mikserem.
Do ciasta dodajemy odciśniętą dynię i mieszamy ciasto łyżką. Ciasto wlewamy do formy (w kształcie duszka) wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 70 minut (próba patyczkiem). Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku przez 15 minut, po tym czasie wyjmujemy je z formy i studzimy na kratce kuchennej.
W gorącej kąpieli wodnej rozpuszczamy białą polewą czekoladowa i polewamy ciasto. Rozpuszczoną polewą ciemną robimy oczy a czerwoną usta. Możemy trochę białej polewy zabarwic na czerwono barwnikiem w proszku. SMACZNEGO!
zozolek
misia14
można zastąpić czekoladę lukrem a nawet cukrem pudrem....
gosiczek821