Sposób przygotowania:
Korzenne kołaCiasto przygotowujemy 1 dzień przed planowanym pieczeniem.
Do miski przesiać mąkę i dodać przyprawy – wymieszać. Melasę wymieszać z sodą. Margarynę utrzeć z cukrem dodając na przemian rum z wodą, melasę i mąkę. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i pozostawić w lodówce przez około 12 godzin. Ciasto może być dosyć miękkie. Wałkujemy je między dwoma kawałkami folii dość mocno podsypane mąką (unikać należy wgniatania mąki ciasto bo ciastka mogą być za twarde) na grubość 3-4 mm. Wycinać foremką z ozdobnym brzegiem (literatką) kółka i przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180-190 stopni przez ok. 10 - 12 minut.
UWAGA!
Nie należy zastępować melasy miodem ponieważ ciasto staje się bardzo rzadkie.